גיא, בן 25, גדל בישוב עשרת (חלק מיישובי גדרות). אחרי שירות צבאי קשוח הוא החליט להקדיש את חייו לחלומות. הוא עבר למושב רמות ועבד בחקלאות ביחד עם אנשים מדהימים, ואם תשאלו אותו זו הייתה אחת החוויות הטובות בחייו. שם הוא הבין שיש לו אהבה אמיתית לחיים הפשוטים וחיבור גדול לטבע. לאחר מכן עזב למזרח הרחוק, לא לפני שעשה את כל שביל ישראל בדרך לשם. המסע הקסום שלו הוביל אותו בסופו של דבר לשנתיים בניו זילנד, כנראה המדינה האהובה עליו בעולם כולו.
"מטיילים מספרים" הפעם עם גיא כהן.
אז למה החלטת לטוס לניו זילנד?
"התחלתי לחשוב על ניו זילנד במהלך הטיול שלי באוסטרליה. תרמילאים שפגשתי סיפרו לי על אווירה מיוחדת וטבע מהפנט. התלבטתי מעט ולבסוף החלטתי לעבור לניו זילנד, במיוחד שכבר הייתי במרחק נגיעה משם בצד השני של העולם. לא ידעתי אם תחזור הזדמנות כזו. הגשתי בקשה לויזת עבודה וחופשה לניו זילנד, ובינתיים, עד שהבקשה אושרה, העברתי בפיג'י המדהימה שהייתה חוויה מדהימה בפני עצמה. לאחר כחודש בפיג'י הגיע האישור המיוחל וכבר באותו היום הזמנתי כרטיס טיסה לכרייסטצרץ' – הרפתקה חדשה מתחילה!"
מה הייתה העבודה הראשונה שלך בניו זילנד?
"העבודה הראשונה שלי בניו זילנד הייתה בקטיף דובדבנים. מעל למאה תרמילאים מכל העולם עובדים ביחד! העבודה הייתה לפי הספק, כלומר ככל שתקטוף מהר יותר השכר יהיה מתגמל יותר. בשיטה הזו, לחרוצים והזריזים שבנינו בהחלט ניתנת הזדמנות לחסוך הרבה כסף בזמן קצר יחסית. מה גם שבעבודה כזו, בה אתה מנסה לעבוד בהספק הגבוה ביותר, גורמת לך למוטיבציה גדולה והזמן עובר מהר הרבה יותר. במקום להסתכל כל חצי שעה בשעון ולהתפלל שהיום כבר ייגמר התעסקתי יותר במספר הסלים שכבר קטפתי ועוד כמה אצליח לקטוף עד סוף היום. הסתכלתי על זה כמו משחק או על תחרות ספורט שאני חייב לנצח.
וואו! איך הייתה החוויה הזו?
אין ספק שהעבודה לא קלה אך יכולה להיות מתגמלת ביותר. חנינו באחד הקאמפים החינמיים באיזור הממוקם על האגם שם גם התרחצנו, בישלנו ארוחת ערב פשוטה (אך משובחת), שתינו בירה או שתיים או שלוש, ונהנינו משעות האור האחרונות. מדובר על עונת הקיץ בניו זילנד, כשמחשיך רק לאחר עשר בלילה, מה שאיפשר לנו להנות מהנוף והאווירה גם כמה שעות לאחר שסיימנו לעבוד. תענוג אמיתי! (בשונה מהחורף אז מחשיך כבר בחמש בערב, וחיי הוואן הרבה פחות אטרקטיביים מן הסתם)."
באילו עבודות נוספות עבדת בניו זילנד? מה העבודה שהכי אהבת?
"עבדתי בהרבה חוות חקלאיות שונות – קטיפים שונים, גיזומים, הקמת מטעים חדשים, שתילות, משתלות. עשיתי גם מעט עבודות צביעה, בנייה, שיוף וכו'. ישנם פרמטרים שונים בהם אני יכול לדרג את העבודות. לפעמים העבודה הייתה משעממת, אבל החברה מסביב הייתה נפלאה. לפעמים העבודה הייתה כיפית, אבל הבוס היה בלתי נסבל… כל עבודה והסיפור שלה וזה מאוד משתנה.
ובכל זאת אני יכול להגיד שהעבודה האהובה עליי בניו זילנד הייתה בקטיף ואריזה של נרקיסים. עבדנו קבוצה קטנה מאוד של שלושה-ארבעה חברים בשביל בחור בן תשעים שכבר היה עייף פיזית. הוא הדריך אותנו כיצד לעשות את הדברים, ולאחר מכן נתן לנו את האחריות לדאוג להכל בעצמנו – מה שנתן לנו תחושה שסומכים עלינו. בכל יום קטפנו את הפרחים החדשים, ולאחר מכן ארזנו אותם בבית אריזה קטנטן, ומשם לשווקים בכל רחבי ניו זילנד. זה באמת היה כיף גדול."
יש עבודות שפחות אהבת?
"אחת העבודות שמצאתי הייתה עבודה בהקמה של מטעי קיווי. העבודה הייתה מאוד משעממת ומונוטונית, והשכר לא היה מתגמל במיוחד. לאחר שבוע או שבועיים בהם חסכתי קצת כסף להמשך המסע החלטתי לעזוב ולהמשיך להרפתקה הבאה."
איך אפשר להרוויח כסף טוב בניו זילנד, לדעתך?
"יש כמה דרכים להרוויח כסף טוב בניו זילנד. הנוחה שבהן היא להגיע לניו זילנד עם מיומנות כלשהי, ידע או כישורים מיוחדים, משהו שיבדיל אתכם משאר התרמילאים. זה יכול להיות כל דבר: נגרות, בישול, גינון, ריתוך, דייג, מסאז', ניסיון בנהיגה על מלגזה, טרקטור או משאית, הכל. זה לא אומר שצריך להגיע עם רפרטואר מטורף של שנים במקצוע, גם מעט ניסיון יכול להועיל ביותר ולאפשר לכם למצוא עבודה בתחום ההתמקצעות שלכם וגם לדרוש תנאים טובים.
דרך נוספת היא עבודות קטיף לפי הספק – יכולות להיות מאוד מתגמלות עם אתה זריז וחרוץ. בנוסף חוות מסוימות יציעו מגורים בחינם או בתשלום עלות של מים וחשמל בלבד, דבר שיאפשר לחסוך עוד קצת כסף."
אז איך מצאת עבודה בניו זילנד? יש לך טיפים?
"למצוא עבודה בניו זילנד זה לא עניין מורכב במיוחד ועם מעט סבלנות, אמביציה ורצון המשימה בהחלט אפשרית. הכי קל זה לחפש בעמודי הפייסבוק השונים של עבודות תרמילאים או קבוצות רלוונטיות אחרות. ישנם גם כמה אתרי אינטרנט פעילים לעבודות תרמילאים. במידה ואתה רוצה למצוא משהו יותר ספציפי ישנם כמה אופציות נוספות לקדם את העניין, ואולי לקבל מגוון הצעות רחב יותר ממנו תבחר את העבודה המועדפת עלייך:
1. לפרסם את עצמך בעמודי הפייסבוק – במקום לחכות לפוסט על עבודה מעניינת שמתאימה לכם, אפשר בנוסף לפרסם פוסט בעצמכם בו תספרו מעט עליכם, על הכישורים שלכם ועל סוג העבודה שאתם מחפשים. אם אתם בטוחים באיזה איזור אתם רוצים לעבוד – מומלץ גם לפרסם בקבוצות פייסבוק מקומיות בהם יש הרבה מקומיים ומעסיקים פוטנציאליים ומעט תרמילאים עושים זאת.
2. להדפיס קורות חיים – באנגלית כמובן, בהם תכתבו על עבודות קודמות, כישורים מיוחדים, וכמובן מספר הפלאפון שלכם והאימייל. מומלץ גם להוסיף מסמך המלצה ממעסיק קודם. אחרי שהדפסתם כאלה, חפשו בתי עסק רלוונטים ותגיעו פיזית ישירות למקום. פעולה כזאת יכולה לעורר הערכה בקרב המעסיקים על הנחישות והמאמץ, ובמידה ויש להם צורך בעובד נוסף הם בהחלט יענו בחיוב או יצרו איתכם קשר לאחר כמה ימים.
3."להתערבב" – לדבר עם תרמילאים כמוכם שאתם פוגשים בדרכים ולספר שאתם מחפשים עבודה. אולי הם יוכלו לעזור או להמליץ. אין לדעת מאיפה תצוץ ההזדמנות הבאה.
לסיום – בתכל'ס, טיפ זהב שלך לעובד.ת המתחיל.ה!
"לא לפסול עבודות שלא נראות לכם במדויק העובדה בשבילכם. תנו להן הזדמנות ואל תוותרו מראש. אין לדעת מה יהיה – אולי תרכשו כמה כישורים חדשים או תפגשו חברים נפלאים. ואם לא, אז תמיד אפשר להשתפר ולהשתדרג תוך כדי תנועה."